Accions

Presentació de la guia de GenAI a la UVic-UCC

De URecursos

La Intel·ligència Artificial Generativa (GenAI) està transformant el panorama general de l’ensenyament i l’aprenentatge, provocant canvis en la manera com els educadors ensenyen i els estudiants aprenen. La seva capacitat per generar contingut coherent, lògic i reflexiu en diversos formats, com ara text, imatges, codi, àudio i vídeo, està impulsant canvis ràpids i significatius en l’ensenyament i l’aprenentatge a l’educació superior.

Mantenir-se al dia amb l’evolució ràpida dels models de GenAI i el desenvolupament d’eines és tot un repte. Tot i les seves limitacions, l’objectiu principal d'aquest text és proporcionar un coneixement bàsic de la GenAI i oferir idees sobre com podem utilitzar de manera efectiva i ètica diferents eines de GenAI en les activitats acadèmiques.

El contingut d’aquest recurs es basa en diversos recursos educatius oberts creats per desenvolupadors educatius, docents, investigadors i estudiants d’altres institucions i universitats d’arreu del món. Gran part del text és una traducció i adaptació del llibre en línia Are You AI Ready? Investigating AI tools in Higher Education – Faculty Guide (disponible sota una llicència Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License), de University College, Dublin.

Alguns dels recursos que presentem aquí són en anglès. En el cas dels vídeos de YouTube es pot activar la subtitulació amb traducció automàtica, si convé.

En cert sentit, la guia és una actualització i ampliació del Decàleg per a una intel·ligència artificial (IA) segura en l'entorn d'aprenentatge universitari (2023), que és una guía breu de bones pràctiques, editada pel Vicerectorat d'Ordenació Acadèmica. Aquell document afirma que el diàleg és el fonament de l’aprenentatge i presenta una esquema dels riscos principals de l'ús descontrolat de la GenAI. A continuació, hi ha 10 recomanacions que reproduïm a continuació. Revisitem les recomanacions al llarg d'aquesta nova guia i comprovem que l'entorn de l'educació superior amb inclusió de la GenAI es comença a veure amb més claredat.

  1. No podem prohibir l’ús d’eines basades en IA en la docència.
  2. Cal explorar les eines basades en IA que poden afectar el camp d’estudi.
  3. No existeixen eines fiables de detecció de la utilització de la IA.
  4. Es recomana fer una anàlisi conjunta amb els estudiants de l’impacte present i futur de la IA.
  5. Cal revisar els resultats d’aprenentatge de cada assignatura i del conjunt de la titulació.
  6. Anem cap a una avaluació veritablement formativa, basada en els vincles amb l’estudiantat.
  7. Cal assegurar que les activitats d’avaluació mesuren el coneixement, les habilitats i les competències dels estudiants.
  8. Fem servir una introducció progressiva de l’ús d’eines IA.
  9. Formem equips docents de referència en cada àmbit de coneixement.
  10. Descobrim com els estudiants poden fer servir les eines IA com a assistents virtuals 24/365.


La data de publicació inicial d'aquesta guia és el 6 de juliol 2025. Cal tenir en compte que la GenAI es troba en fase de canvi molt ràpid i per això la vigència dels continguts pot minvar-se amb el pas del temps. En tot cas, cal contrastar la informació aquí presentada amb les noves aportacions que apareguin.



cc-by-nc

Ensenyar i aprendre amb IA a la UVic-UCC es fa disponible sota la llicència CC BY-NC Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.