Accions

Avaluació i GenAI

De URecursos

Sistemes d'avaluació

Si fins ara hem basat el nostre sistema d'avaluació final d'assignatura en funció d'unes proves de tipus test (opció múltiple), uns problemes per resoldre o uns treballs escrits, de cop i volta ens trobarem en una situació molt vulnerable. On abans aquestes activitats podien discriminar entre estudiants de diferents nivells d'assoliment, podem trobar que ara tot l'estudiantat està optant a les màximes notes. I el que és pitjor, ens podem trobar fent feina pesada d'avaluació, que no val res, perquè realment estem avaluant les respostes d'una màquina, no pas de l'estudiant.

En aquest nou context, la primera opció podria ser un sistema de detecció de l'ús no permès de la GenAI. Si podem dir a l'estudiant infractor, amb tota seguretat, "Has fet aquest treball fent servir ús indegut o no reconegut de la GenIA", ja haurem trobat l'antídot a l'ús inadequat de la GenAI. Les eines de detecció de coincidències banals (de vegades anomenades "detectors de plagi") van fer aquesta funció amb certa soltura fins a l'aparició dels xatbots de GenAI. Però amb l'aparició de la GenAI les coses s'han complicat. Cada text generat per la GenAI és un text original. Per això, els nous sistemes de detecció de text IA es basen en l'estil de redacció. Suposadament, les plataformes de GenAI escriuen de forma diferent del les persones. (De fet, això ja ho sabem. MS Copilot Chat pot escriure un català formalment perfecte. En això, sí, que és diferencia del humans. On abans un estudiant determinat feia un error de redacció cada 15 paraules, ara ens pot lliurar textos llargs sense cap falta.) Però els nous detectors de text GenAI no són 100% fiables i això els fa inservibles per detectar un possible frau acadèmic. No podem acusar un estudiant d'haver fet un frau probable. Caldria certesa.

Això no vol dir que les activitats que hem fet servir fins ara per avaluar els estudiants no tinguin cap utilitat. Poden ser molt útils com a activitats formatives, sense tenir en compte, o amb poc pes, de cara a l'avaluació final. Però si volem disposar de recursos fiables per a l'avaluació final, cal fer les coses de forma diferent.

Accions de resiliència a l'avaluació tradicional

L'opció més immediata és mantenir el sistema d'avaluació actual però a la vegada millorar la seva seguretat.

Proves amb paper i bolígraf. A la UVic-UCC hi ha dos sistemes en ús general:

  • Per a respostes redactades, proves anomenades "blue book" en la tradició acadèmica dels Estats Units.
  • Offline Quiz, una activitat Moodle que permet el reconeixement òptic per escaneig de les respostes dels estudiants a proves d'oció múltiple, i el seu processament automàtic.

Proves en ordinador amb internet capat. A la UVic-UCC disposem a les aules d'informàtica i als portàtils compartits de l'entorn Moodle capat Safe Exam Browser, que permet la configuració de proves en ordinador sense permetre conexions de xarxa no contemplades.

Noves opcions d'avaluació

Martin Dougiamas
Martin Dougiamas

Ja hem fet esmena anteriorment a diverses opcions d'innovació dsocent, de cara a l'avaluació en temps de GenAI. Aquí recuparem i detallem algunes d'aquestes recomanacions, que en cap cas no són solucions miraculoses. L'enemic real de l'avaluació fefeient és la massificació. Si els ràtios docent/estudiant i el contacte en situació de pràctiques fos més sostingut, el professorat no tindria dfificultat a l'hora d'avaluar els seus estudiants. El problema neix de la manca de contacte significatiu entre estudiant i docent.

Martin Dougiamas, el fundador de Moodle, identifica aquest problema a l'article Thoughts about the impact of AI text on assessment (2022), on afirma que la clau d'una rigurosa avaluació és "long-term engagement" (contacte i compromís a llarg termini). Però és poc probable que els ràtios millorin aviat.

Quines altres opcions tenim? A continuació, fem un recull breu de recomanacions de diverses fonts.

Redefinir què s’avalua

  • Centrar-se en el procés més que en el producte final: valorar la capacitat d’anàlisi, recerca, presa de decisions i col·laboració.
  • Competències transversals com l’ètica digital, el pensament crític i l’aprenentatge autònom han de guanyar pes.
  • Interacció amb la GenAI: no penalitzar-ne l’ús, sinó avaluar com s’utilitza de manera crítica, ètica i reflexiva.

Canviar com s’avalua

  • Avaluació formativa i contínua: amb feedback regular i seguiment del progrés.
  • Portafolis digitals: combinen evidències, reflexions i justificacions d’ús d’eines com MS Copilot Chat. És clau que els continguts del portafolis donin més pes a l'experiència i la reflexió personal, i a la inclusió d'imatges i vídeos del mateix estudiant, i a l'intercanvi amb altres estudiants sobre les seves vivències. Ja no cal donar importància avaluativa a les seccions del portafolis d'explicxació teòrica (que poden generar-se amb la GenAI).
  • Activitats d’autenticitat: projectes reals, estudis de cas, resolució de problemes contextualitzats.
  • Avaluacions orals o síncrones: debats, entrevistes o defenses per verificar la comprensió i l'autoria.

Integrar la GenAI com a part del procés

  • Encàrrecs que impliquin l’ús de GenAI: justificar prompts, verificar informació, millorar respostes generades.
  • Anàlisi crítica de la IA: detectar errors, comparar respostes, adaptar-les a contextos nous.
  • Feedback assistit per IA: tutors digitals que ofereixin comentaris preliminars o simulacions de rol.

Diversificar les fonts d’evidència

  • Autoavaluació i coavaluació: fomenten la responsabilitat i la metacognició. A Moodle disposem de diverses eines i activitats que ens poden ajudar a fomentar aquests processos d'avaluació compartida. Consulta l'article Activitats de l'aula Moodle per veure detalls de Fòrum, Taller, Peerwork, Wiki, Base de dades, Glossari, StudentQuiz,...
  • Microavaluacions freqüents: activitats curtes que redueixen la possibilitat de trampes i donen una imatge més precisa del progrés.

Revisar instruments i criteris

  • Rúbriques centrades en el raonament i l’originalitat, no només en el format.
  • Criteris que valorin l’ús adequat de la GenAI: saber quan i com utilitzar-la, i com citar-la correctament.
  • Traçabilitat del procés: evidenciar com s’ha generat el contingut i quines fonts s’han consultat.


(Torna aviat! Ampliarem aquesta secció amb exemples detallats.)

Lectura recomanada.