Wiki per als estudiants
De URecursos
Què és
L'activitat Wiki de Moodle ens permet crear una col·lecció de pàgines web on es pot introduir contingut com text, imatges i que poden ser creades i editades pels participants de l'aula. Pot ser de col·laboració, on tothom té la possibilitat d'editar, o individual, on cadascú té el seu propi wiki.
Quan algú edita una pàgina de la wiki, és crea una còpia de cada versió editada, on apareix qui l'ha editat i què s'ha canviat.
Com funciona un Wiki
Primera pàgina
Quan selecciones per primera vegada el wiki que has creat et demana que facis la pàgina d’inici. Només caldrà fer-ho una vegada. Tots els editors/es del wiki podrien fer aquesta acció, però et recomanem que la faci el professorat, fins i tot si el wiki és per grups: això evitarà errors i minimitzarà dubtes per part de l’estudiantat.
Una vegada creada aquesta Pàgina principal els participants podran editar pàgines i afegir enllaços a pàgines noves.
Editar les pàgines
Quan una pàgina encara no existeix, el seu enllaç apareix en vermell i cursiva. Quan hi cliques, s’obre l’espai d’edició. Si la pàgina ja està creada, tens disponible la pestanya Edita que et portarà al seu espai d’edició. Aquest espai d’edició conté la botonera de l’editor de textos Atto.
Pots fer servir l’editor per col·locar un text explicatiu, imatges, enllaços, vídeos, entre altres coses. Si vols fer un enllaç a una altra pàgina, cal posar el text de l’enllaç entre doble claudàtors (tal com es mostra seleccionat en groc).
A continuació, el text que has escrit sense claudàtors apareix en format estàndard i el que has escrit entre claudàtors apareix en vermell i cursiva. Quan hi cliquis a sobre, es crearà la pàgina corresponent i podràs editar-la.
Alerta! Una pàgina wiki de Moodle només pot ser editada per una persona a la vegada.
Altres accions
Quan visualitzis una pàgina, a més de la pestanya Mostra (que permet veure la pàgina) i Edita tens accés a les següents opcions:
Comentaris. Es mostren els comentaris que deixen les persones que veuen la wiki.
Historial. Permet veure qui ha editat què a cada pàgina del wiki i, si cal, restaurar una versió anterior.
Mapa. Enllaços, pàgines actualitzades, etc., ofereix la següent informació sobre el Wiki:
- Contribucions. Pàgines en les quals ha col·laborat l’usuari.
- Enllaços. Les pàgines que porten a l’actual i les pàgines a les quals es pot arribar des de l’actual.
- Pàgines òrfenes. Pàgines que no són enllaçades des de cap altra.
- Índex de pàgines. Arbre de pàgines que pengen de l’actual.
- Llista de pàgines. Totes les pàgines del wiki ordenades alfabèticament.
- Pàgines actualitzades. Pàgines editades recentment.
Fitxers. Permet accedir a tots els arxius utilitzats al wiki.
Administració. Aquesta opció està disponible només per al professorat. Permet esborrar una versió d’una pàgina o la totalitat de la pàgina seleccionada. (La pàgina principal del wiki no es pot esborrar.)
Altres informacions i ajudes d'interès
Si tens qualsevol dubte, pots obrir un tiquet URespon a l'Àrea de les TIC o a la Unitat de Docència Universitària i Tecnologia educativa.
Recorda que tant la secretaria de la teva facultat com la coordinació dels teus estudis t'orientaran sempre en allò que necessitis.